ibiza ecologie
Ibiza Ecologie - Alles over ECOLOGIE op Ibiza !  ibiza ecologie
Great Britain

Almond Blossom

IBIZA ECOLOGIE

Ibiza bied in het voorjaar een schitterend aanzien, als de amandelbomen in bloei staan, en de boomgaarden met een prachtige witgekleurde deken bedekt zijn. Alle planten, frisgroen en net uitgelopen, staan dan weelderig te pronken zolang het nog kan. Want zodra de temperaturen weer rond de 30°C beginnen te komen wordt het aanzien meer bepaald door een vegetatie die beter bestand is tegen de zomerse droogte en hitte. Met name de schijfcactussen en vetplanten bepalen dan het blikveld.

Heeft u er wel eens bij stil gestaan dat Ibiza, met in de winter een inwoners aantal van ca. 10.000, in de zomer volledig wordt overspoeld door vele honderd duizenden vakantiegangers die zich allemaal willen douchen, een aantal keren per dag de wc willen doorspoelen, water willen drinken enz.
Overmatig watergebruik heeft er op Ibiza toe geleid dat in vijf van de zeven ondergrondse zoetwaterbronnen, zout zeewater is binnengedrongen, hetgeen het water ongeschikt maakt voor gebruik en ernstige gevolgen voor de natuur heeft. De grondwaterspiegel is inmiddels centimeters gezakt.

Dit is uiteraard een enorme belasting voor het
milieu van Ibiza en er wordt dan ook van alles aan gedaan om de gevolgen van de jaarlijkse massale touristentrek in goede banen te leiden.
Om te beginnen voerde de spaanse regering de
ECO tax in, waardoor iedere toerist 20 euro ecologische-toeristenbelasting betaald bij aankomst op het mooie vakantie eiland.
Natuurlijk is het ook erg belangrijk om tijdens het watersporten rekening te houden met de kwetsbaarheid van het leven onder de zeespiegel. Er komen hier bijna uitgestorven zeeplanten voor.

Caulerpa Taxifolia seagrass

Zoals wellicht bekend bestaat Ibiza voornamelijk uit kalkgesteente, dat geheel water doorlatend is.
Het enige riviertje dat het eiland rijk is, viel lang geleden
droog, maar is de laatste jaren door toegenomen neerval, weer herkenbaar als een riviertje.
Een van de eilanden bij de haven van Ibiza, aangekocht door een van de rijken der aarde, bezit een waterzuiveringsinstallatie voor zichzelf, met een vermogen dat groot genoeg is om heel Ibiza van voldoende stromend water te voorzien...........

Plaatselijke en internationale milieuorganisaties maken zich gelukkig hard om Ibiza te behoeden voor de ondergang, letterlijk!
Ibiza is een paradijselijk, mooi eiland met een verdraagzame
bevolking en dat moet zo blijven.
Veel van de door de jaren heen hier neergestreken, nieuwe inwoners van ibiza, hebben een gezonde kijk op het milieu van hun eiland en zijn ook bereid hun ideeën uit te voeren om zo te demonstreren dat je kunt leven op dit prachtige eiland zonder misbruik te maken van de natuurlijke kringloop.
Er zijn veel
milieuvriendelijke projecten opgezet door gedreven mensen, die allemaal hun steentje wilden bijdragen aan het goede beheer van natuur en milieu op dit eiland.

Ibiza EcologieBloeiende pruimenboom

José P Ribas, een plaatselijke expert met uitgebreide kennis over de natuur en de ecologie van het eiland schreef een wekelijkse column voor LiveIbiza, genaamd: Ibiza Ecology.
Hierin presenteerde hij zijn goed doordachte gids waarmee toeristen duidelijk de weg gewezen wordt door de natuur en het specifieke milieu op zijn geliefde eiland Ibiza.

Zoekt u een alternatieve leefstijl dan bied Ibiza een uitgelezen mogelijkheid om optimaal en milieuvriendelijk te genieten onder het genot van heerlijk, warme zeebriesjes.
Can Marti is een biologische boerderij waarvan de eigenaars voor de ontwikkeling de
principes van Permacultuur (= perma + agricultuur)
toepassen die gebaseerd zijn op de duurzaamheid en een gesloten kringloop. Dit betekend dat men hier altijd gebruik probeert  te maken van de aanwezige natuurlijke energiebronnen en soms ook principes van de biologische dynamische agriculture toepast. Can Marti verwelkomt haar bezoekers met open armen en mind, en bied hen complete rust in een authentiek landschap, zonder overbodige luxe maar vooral mét een vernieuwende visie op de ecologie van Ibiza.

Het
Greenheart project heeft in een prachtige groene vallei op Ibiza, vlakbij het dorpje San Jose  La Casita Verde, een ECOLOGISCH CENTRUM, gerealiseerd dat zich al jaren bezig houd met milieu-voorlichting tot behoud van de ongeevenaarde schoonheid, en gezondheid van dit Mediterrane eiland. La Casita Verde (het kleine groene huis) is een ecologisch model centrum, gerund door vrijwilligers, die de bezoekers van de wekelijkse OPEN DAG op een duidelijke, maar ook humoristische manier laten zien hoe een meer duurzame levenswijze binnen iedereens handbereik ligt.
Zij promoten
eco-reizen, permacultuur en samenwerking tot behoud van het eiland Ibiza.

IBIZA ECOLOGIE

Ibiza 4 all, Compleet overzicht met alles over ECOLOGIE op Ibiza..
© 2006 - 2018 ibiza4all.org